فهرست مطالب

نشریه مطالعات عالی هنر
سال سوم شماره 1 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا رهبرنیا*، فاطمه پاک نژاد صفحات 7-22

    فیلم های پویانمایی یکی از انواع وسایل کمک آموزشی و تربیتی یا به عبارتی وسایل ارتباط و بصری است که با تاثیر قوی در یادگیری از رسانه ها به نمایش گذاشته میشود. این پژوهش با استفاده از رویکرد نظریه یادگیری اجتماعی آلبرت بندورا انجام شده است هدف اصلی این پژوهش، بازنمایی ارزشهای فرهنگی متناظر با مخاطب کودک و نوجوان در پویا نمایی شکرستان ارزشهای اجتماعی، اقتصادی و دینی است. سوال این پژوهش عبارت است از مجموعه شکرستان بیشتر در انتقال کدام ارزشهای فرهنگی اهتمام ورزیده است؟ همچنین مشخص کردن مخاطب مناسب این مجموعه با توجه به محتوای ارایه شده هدف بوده است برای روش تحقیق از روش تحلیل محتوای کیفی بر اساس نظرات فیلیپ مایرینگ با رویکرد قیاسی استفاده گردید. نمونه تحقیق شامل 18 قسمت از مجموعه مذکور بود. یافته های پژوهش نشان میدهد هدف اصلی سازندگان پویانمایی شکرستان تاکید بر هویت ایرانی و داشتن یک هدف پنهان برای انتقال مفاهیم مثبت در کلیت هر داستان بوده است. همچنین از جنبه کیفی بیشترین تلاش به ترتیب در انتقال ارزشهای اجتماعی اقتصادی و دینی به نظر میرسد نتایج نشان میدهد این مجموعه به دلیل نداشتن شخصیتهای قهرمان احساس و علاقه ای برای همذات پنداری در مخاطبانش ایجاد نمی نماید و به دلیل بعضی رفتارها و گفت و گوها برای مخاطب کودک مناسب به نظر نمیرسد هرچند در مقابل به دلایل شرایط جامعه امروزی ایران برای سن مخاطب نوجوان کاملا مناسب و قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: بازنمایی پویانمایی، شکرستان هویت ارزشهای فرهنگی کودک و نوجوان
  • پیام زین العابدینی*، فاطمه جاذبی صفحات 23-38

    فیلم سازان سالهاست تحت تاثیر الگوی کمپبل سفر قهرمان مردانه و زنانه را به صورتی یکسان تصور کرده و بر پرده ی سینما به نمایش گذارده اند اگرچه بخش اعظم سفر برای تمام انسانها یکسان است و ما در بسیاری از واقعیات ،تولد، رشد و مرگ ،شریکیم، دارای نیازهای جسمانی و روانی متفاوتی هستیم ساختار اسطوره ایی که کمپیل در کتاب «قهرمان هزار چهره نگاشته روش کلاسیک و رسمی است که فیلمنامه نویسان و محققان رشته های ادبیات روان شناسی اسطوره شناسی سینما و انیمیشن را متاثر ساخته است مورداک از شاگردان کمپبل در کتاب ژرفای زن بودن ساختار متفاوت تری را برای سفر قهرمان زنانه تبیین کرده که به امیال و نیازهای زنانه توجه دارد این پژوهش با هدفی کاربردی دو الگوی سفر قهرمان مردانه کمپبل و زنانه مورداک را مورد تطبیق قرار داده است روش تحقیق کیفی و به شیوه مطالعه تطبیقی است از این روی برای آشکار شدن تفاوتها و شباهتهای قهرمان مرد و زن بر اساس نظریه های مطرح شده انیمیشنهای «شجاع» و «مرد عنکبوتی به عنوان مورد مطالعاتی و به صورت انتخاب هدفمند گزینش و تحلیل شده است نتیجه نشان از آن دارد سفر قهرمان مردانه به صورت خطی یا دایره است در صورتی که سفر زنانه به شکل چرخشی یا مارپیچ به داخل و خارج است.

    کلیدواژگان: اسطوره، کهن الگو، سفر قهرمان مردانه، سفر قهرمان زنانه، کمپیل، مورداک
  • نرگس سیبویه* صفحات 39-56

    درک مفاهیم نهفته در آثار هنری همواره یکسان نیست مفاهیم با تغییرات فرهنگی دچار دگرگونی و تحول می شوند. در عکس ها مانند هر اثر هنری دیگری نشانه هایی هست که حقایق را به زبانی نمادین برگرفته از فرهنگ خالقش به ساحت عمومی انتقال می دهند در چنین بستری اسطوره به عنوان نوعی از گفتار تاریخی علاوه بر شیوه های کلامی و نوشتاری در رسانه های غیرکلامی هم چون عکاسی سینما، نمایش و تبلیغات با پشتیبانی از گفتار اسطوره ای فرصت بروز می یابد. در پی این ظهور نقد و تحلیل اسطوره شناسانه نشان داده ظرفیت بازشناسی جهان توصیف شده و تبیین عملکرد تیپ های انسانی را برای بازخوانی نگرش های اسطوره ای نهفته در ضمیر هنرمند دارد. منتقدان این شیوه به دنبال آنند که نشان دهند الگوهای اولیه و تاریخ زندگی بشر کجا و چگونه در متن قرار گرفته اند. آنان در روند تحلیل آثار نخست رمزها و نمادهای پنهان و آشکار موجود در ساختار اثر را کشف می کند. سپس از طریق تحلیل روان شناسانه نمادها و پیگیری زمینه های تاریخی شکل گیری آنان، ارتباط این معانی ضمنی را با الگوهای ازلی موجود در روان جمعی بشر تشریح می نمایند. در این مقاله با به کارگیری الگوی نقد اسطوره ای نورتروپ فرای، با مروری بر عکس های کیارستمی در مجموعه «سفیدبرفی» به رمزگشایی از روایت تک درختانی می پردازیم که در آثارش به عنوان نقطه عطف و اسطوره محوری متن مطرح می شوند. روش این تحقیق توصیفی و تحلیلی است و اطلاعات به شیوه کیفی تحلیل می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد هنرمند با به کارگیری طبیعت در قاب های عکاسی و ثبت مکرر عنصر درخت در فریم های متفاوت، روایتی هستی شناسانه از زندگی و حیات انسان را در تطبیق با طبیعت بازگو می کند و به نقش بنیادین آن در فرایند خویشتن شناسی انسان معاصر تاکید می نماید. گویی تنه های درخت محصور در برف از بی تابی و بی قراری آدمی در ترک این گونه زیستن حکایت دارد و اشتیاق او در گریز از مرگ، روی آوردن به زندگی و جستن مسیر در بین این دو را نمایان می سازد.

    کلیدواژگان: نقد اسطوره ای، نوتروپ فرای، عکاسی، اسطوره، عباس کیارستمی، سفیدبرفی
  • حنانه یعقوبی* صفحات 57-70

    شعار نویسی که یکی از عامترین و مردمیترین راه ها برای بیان و انتقال پیام است و به خوبی میتواند خروش مردمی در هر دوره را نمایش دهد در تظاهرات مردمی سال 1357 مردم ایران با بیان نظرات خود در قالب شعارها درخواست سرنگونی رژیم شاهنشاهی و همراهی با امام خمینی (ره) را ابراز کردند شعارهای آن زمان در قالب اعتراض و اعلام انزجار به شرایط موجود میتوانند مورد بررسی و پژوهش قرار بگیرند. این پژوهش بر اساس نظریات فلیکس گتاری نظریه پرداز روان کاو و فعال سیاسی پست مدرن فرانسوی انجام شده است. او به همراه دوست خود، ژیل دلوز به بیان نظریه «ریزوم پرداخته و آن را مخالف دیدگاه درختی حاکم بر فرانسه معرفی میکند. در دیدگاه ریزومی برای هیچ رویدادی نمیتوان ابتدا و انتها در نظر گرفت و همه چیز در حال جوش و خروش و خیزش است. در این مقاله تلاش شد نقطه نظرات ریزوماتیک گتاری در شعار نویسیهای انقلاب اسلامی سال 1357 در ایران با تاکید بر مجموعه عکسهای اکبر ناظمی بررسی شود روش انجام این مقاله از منظر شیوه انجام توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و میدانی به دست آمد و تلاش شد به این سوال پاسخ داده شود خوانش شعار نویسی انقلاب اسلامی ایران با نظریه ریزوم گتاری چگونه صورت میگیرد؟ نتایج نشان میدهد شعارنویسی بر روی دیوار یا وسایل نقلیه با دیدگاه ریزومی کاملا خوانایی داشته و هیچگونه ابتدا و انتهایی برای بروز احساسات در آن زمان نیست غلیان احساس مردم در آن دوران سراسری بوده و جوش و خروش خیزش و اعلام انزجار از استبداد شاهی به نقطه ای خاص از ایران و به مردمانی محدود منتهی نمیشده است انتقال پیامها و جریان احساس انقلاب در عکس ها و شعارها مشهود است.

    کلیدواژگان: شعارنویسی، ریزوماتیک فلیکس، گتاری، انقلاب اسلامی، اکبر ناظمی
  • علیرضا حسینی صدر*، یحیی حسین زاده صفحات 71-90

    مولانا ولی الله استاد میرک بوده که احتمالا بهزاد بیش از هر هنرمند دیگری برای قلم گیریهای ظریف او و توانایی وی در نحوه انتقال مفاهیم پرنغز در تصاویرش از وی متابعت نموده است. در بسیاری از نگاره های منتسب به بهزاد به دلیل ارتباط تاریخی و تکنیکی در نگارگری و با توجه به جایگاه و مرتبه بهزاد، بدون توجه به اسلوب و ساختار هنری بعضی از نگاره ها به وی منتسب گردد از این رو، در بررسی تزیینات فیگور و ملحقات آن که یکی از عناصر مهم تصویری است و اسلوب نگارگر را مشخص می نماید، شیوه طراحی و ترسیم آن نشان از مبانی زیبایی شناسی ایرانی دارد روش کار در فضاسازی، فیگور و تزیینات در آثار کمال الدین بهزاد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو اساس این تحقیق با هدف بررسی شیوه ترسیم تزیینات فیگور و ملحقات آن در آثار کمال الدین بهزاد و شناخت الگوهای اصلی تزیینات در مکتب هرات  خراسان بزرگ و تاثیرات آن در مکتب تبریز دوم و شناخت الگوهای تزیینی در فیگورها و ملحقات آن در آثار بهزاد است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته و روش گردآوری اطلاعات به شیوه کتاب خانه ای بوده است. بررسیها نشان میدهد تزیینات فیگور و اشیای وابسته در چند دسته کلاه ها عمامه ها ،لباس ،سپر شمشیر کفش ها و... در هر دوره ای میتواند نشانه های مشخصی برای شناخت آثار باشد با بررسی الگوهای تصویری و تزیینی و ارایه مستندات تحلیلی در جداول ارایه شده مشخص شد نگاره شتر و شتربان واقع در موزه توپقایی سرای استانبول میتواند اثری از مولانا ولی الله باشد که از آثار منتسب به بهزاد است؛ از اسلوب به کار رفته در آثار بهزاد بهره نبرده و دارای مشخصه های بارز آثار کمال الدین بهزاد نیست و این نگاره هیچ شباهتی به آثار بهزاد ندارد.

    کلیدواژگان: نگارگری هرات، تبریز، کمال الدین، بهزاد مولانا ولی الله، الگوهای ترئینی
  • مهشید مسیبی* صفحات 91-110

    وشاک به عنوان یکی از عناصر مهم فرهنگ مادی ،جوامع تحولات آن پیرو عوامل متحول کننده هنر صورت میپذیرد همچنین بحرانهای ،سیاسی اجتماعی و اقتصادی در هنر و طراحی لباس بازتاب به خصوصی دارد با ظهور هنر مفهومی اهمیت بیشتر ایده و مفاهیم وابسته تغییر رویکرد هنرمندان به زندگی روزمره به عنوان یکی از مهمترین موضوعات هنر تبدیل شد. بر اساس همین تحولات هنرمندان مفهومی از لباس و طراحی آن به اشکال متفاوت استفاده کردند همچنین طراحان لباس با درک اهمیت هنر مفهومی لباسهایی را طراحی کردند که به نوعی زیبایی را همراه با مفاهیم خاص به مخاطب منتقل میساخت و لباس را همچون ابزاری برای تشکیک در هویت جنسیت ،تاریخ و معیارهای زیبایی شناسی به کار گیرند. در لباس مفهومی بدن انسان به مثابه بوم یا وسیله ای برای نشان دادن ذهنیات هنرمند است و هدف اصلی از خلق لباس پوشش بدن نیست گردآوری اطلاعات این تحقیق کتابخانه ای است از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ،روش توصیفی- تحلیلی است. هدف از این پژوهش بررسی علل و زمینه های شکل گیری لباس مفهومی است هنر مفهومی در اواخر دهه 1960م. آغاز شد و نقطه آغازین آن گسست از زیبایی شناسی و انتزاع مدرنیسم و جایگزینی اولویت اندیشه بر فرم بود. نتایج این پژوهش نشان میدهد که مفهومگرایی در لباس غالبا شامل دو گرایش عمده است: (1) ایده های ناشی از بحرانهای ،سیاسی ،اقتصادی اجتماعی زیستی و هویتی (2) ایده های منتج از فلسفه پساساختارگرایی دوران پست مدرنیسم که در لباس مفهومی به شکل مد ساختار شکن ظهور پیدا کرد.

    کلیدواژگان: هنر مفهومی لباس، مفهومی مد، مفهومی پوشاک، پست مدرنیسم
|
  • Rahbar Nia * Pages 7-22

    Animation films are one of the types of educational aids or in other words, means of audio-vi- sual communication that are shown in the media with a strong impact on learning. This research has been done using the approach of Albert Bandura social learning theory.The main purpose of this study is to represent the cultural values (social, economic and religious values)correspond- ing to the audience of children and adolescents in the animation of Shakrestan. The questions of this research are: Which cultural values has the Shakeristan collection been most concerned with in transmitting? According to the content provided, which age group is the appropriate au- dience for this collection? For the research method, the method of qualitative content analysis based on the Comments of Philip Meering with a deductive approach was used.The research samples included 18 parts of the mentioned collection.Findings show that the main purpose of the animation of Shakeristan was to emphasize the Iranian identity and to have a hidden purpose to convey positive concepts in the whole of each story. Also, from a qualitative point of view, the most effort seems to be in the transmission of social values, economic values and reli- gious values, respectively.The results show that this series does not create a feeling and interest for empathy in its audience due to the lack of heroic characters, and due to some behaviors and conversations, it does not seem appropriate for a child audience. However, on the contrary, due to the conditions of today's Iranian society, it is quite suitable and usable for the age of the adolescent audience.

    Keywords: Representation, animation of Shakeristan, identity, cultural values, children, adoles-cents
  • Payam Zeynolabedini*, Fatemeh Jazebi Pages 23-38

    Myths are the identity of a nation and it is noteworthy to its own nation's people and the international community.Myths controllers and flow makers. Heroic journey is a pattern which most of thinkers including mythologists have considered it one of people who has studied the myth of the hero seriously, is Joseph Campbell. The filmmakers have imagined 'Hero's and Heroine's Journeys' identically under the influence of Campbell's model and displayed it on cinema screen. Although the major part of this journey is the same for all humans and we are shared in facts of birth, growth and death, we possess different cycle, rhythm and needs. The mythical structure by which Joseph Campbell has written book of 'A hero with a thousand faces' is classic and formal technique that has affected research- ers and scenarists in the fields of animation. Maureen Murdock has explained a new and more different structure for Heroine's Journey in his book titled 'Heroine's Journey', which has been published under title of 'Femininity Depth' in Iran and he has addressed female wishes, needs and concerns. This study has compared two models of hero's and heroine's journeys with an applied objective in order to reveal similarities and differences between Campbell's and Murdock's models under title of masculine and feminine theory in dramatic works. The methodology of this study is of qualitative type by means of comparative study; thus, in order to reveal differences and similarities between hero and heroine based on the proposed theories, 'Brave' and 'Spiderman' animations have been selected as case stud- ies using purposive choice method and application of these patterns will be compared and explored and analyzed in both animations. The given finding suggests that hero's journey is done in linear or circular form while heroine's journey occurs in cyclic or spiral form inside and outside.

    Keywords: Myth, Hero's Journey, Heroine's Journey, Campbell, Murdock
  • Narges Sibouyeh* Pages 39-56

    Understanding the concepts behind works of art is not always the same. Concepts change with cultural changes. In photographs, like any other work of art, there are signs that convey truths to the public in symbolic language, taken from the culture of its creator. In such a context, myth as a kind of historical discourse, in addition to verbal and written methods; Appears in non-verbal media such as photography, cinema, drama and adver- tising. Following this emergence, mythological critique and analysis have shown the abil ity to explore the world described and to explain the function of human types in re-reading the mythical attitudes embedded in the artists's conscience. Critics of this method seek to show where and how early models and history of human life are contained in the text. in the process of analyzing the works, they first discover the hidden and obvious codes and symbols in the structure of the work and then, through psychological analysis of the symbols and following the historical contexts of their formation, connect these implicit meanings with the primordial model in Describe the human collective psyche. In this arti- cle, using the model of Northrop Fry's mythical critique, by reviewing Kiarostami's photo- graphs in the "Snow White" collection, we decipher the monotonous narrative that in her works is considered as a turning point and the central myth of the text. The results of the research show that by using nature in photography frames and repeatedly recording the element of the tree in different frames, the artist tells an ontological narrative of human life in adaptation to nature and plays a fundamental role. It emphasizes the process of contemporary human self-knowledge. It is as if the trunks of a tree surrounded by snow indicate a person's impatience and restlessness in leaving such a life, and his desire to escape death, to turn to life, and to find a path between the two.

    Keywords: Mythical Criticism, Nutrop Fry, Photography, Myth, Abbas Kiarostami, Snow White
  • Hananeh Yaghoubi* Pages 57-70

    Writing slogans is one of the most prevalent and popular ways to express a message and is an efficient way to reflect public fervor at any age. During the public uprising of the 1978, Iranians expressed their wish to overthrow the monarchy and endorse Imam Khomeini by writing slogans on walls. The slogans of the time can be investigated and studied as a way to express objection and dissatisfaction with the status quo. The present study was carried out according to the theories of Pierre-Félix Guattari, a postmodern French theorist, psychoanalyst, and political activist. Accompanied by his friend, Gilles Deleuze, he proposed the theory of rhizome" and argued that it was in contrast with the arborescent attitude dominating France. In the theory of "Rhizome", no beginning and end can be considered for any event as everything is in a state of fervor. The present study aimed to investigate Guattari's rhizomatic ideas concerning the wall slogans of the 1978 Islamic Revolution of Iran by focusing on a collection of photos by Akbar Nazemi. The study implemented a descriptive-analytical methodology, and the data were collected using the library and field methods. The goal was to see how the analysis of the wall slogans created during the Islamic Revolution of Iran was carried out according to Guattari's theory of "rhizomes". The results showed that writing slo- gans on walls or vehicles was thoroughly in line with the rhizomatic idea as there was no beginning and end for the expression of emotions at the time. There was a general excitement of emotions at the time, and the fervor of uprisings and the expression of hatred to the Shah's dictatorship were not limited to a particular location or group of people in Iran. Moreover, the communication of messages and the flow of revolutionary emotions were evident in the photos and slogans.

    Keywords: Wall Slogans, Félix Guattari, Rhizomatic, Islamic Republic of Iran, Akbar Nazemi
  • Alireza Hosseini Sadr*, Yahya Hosseinzadeh Pages 71-90

    Maulana Vali Allah has been a mastermind who has probably followed him more than any other artist, for his delicate engravings and his ability to convey meaningful meanings in his paintings. In many paintings attributed to Behzad, due to the historical and technical connection in paint- ing, due to the position and rank of Behzad, some paintings are attributed to him, regardless of his artistic style and structure. It is one of the important visual elements and completely defines the style of the painter, and the way it is designed and drawn is influenced by the basics of Irani- an aesthetics and follows certain patterns. The method of work in creating space, figures and decorations in the works of Kamaluddin Behzad is of special importance. Therefore, the basis of this research is to investigate the method of drawing ornaments and its accessories in the works of Kamaluddin Behzad with the aim of recognizing the main patterns of ornaments in schools of Herat (Greater Khorasan) and its effects in Tabriz Il school and to study and recognize decorative patterns in figures and accessories in Behzad's works. This research has been done by descrip- tive, analytical, historical and analytical methods and the method of collecting library informa- tion has been done using Corel software and the results show the decorations of figures and re- lated objects in several categories of hats (turbans), clothes, shields, swords, shoes, etc. in each period. It can be specific signs for recognizing the works. By examining the pictorial and decora- tive patterns and presenting analytical documents in the presented tables, he realized that the camel and camel guard located in the Topkapi Palace Museum in Istanbul can be a work of Mau- lana Vali... which is one of the works. It is attributed to Behzad. It does not use the style used in Behzad's works and does not have the obvious characteristics of Kamal al-Din Behzad's works. Evidence shows that this painting bears no resemblance to Behzad's works. By examining the pictorial and decorative patterns, we can get a better understanding of Kamaluddin Behzad's paintings.

    Keywords: Painting, Herat style, Tabriz style, Kamal al-Din Behzad, Maulana Vali Allah, Theoretical Patterns
  • Mahshid Mosayebi* Pages 91-110

    The evolution of clothing, as one of the important elements of the material culture of societ- ies, follows the transformative factors of art. Also, political, social, and economic conflicts are particularly reflected in the art and clothing design. With the advent of conceptual art, the ac- cumulative prominence of ideas and related theories, the change in the approach of artists to lifestyle became one of the most important topics in art. Based on these developments, con- ceptual artists used clothing and fashion design in various ways. Realizing the importance of conceptual art, fashion designers also designed clothing that conveyed beauty to the audience with specific perceptions and used clothing as an implement for questioning identity, gender, history, and aesthetic criteria. The main purpose of conceptual clothing is not to cover the human body, but to use the human body as a canvas or a means to show the artist's thoughts. The collection of data in this research forms a library, a practical library in terms of purpose, and a descriptive-analytical library in terms of method. The purpose of this study is to investi- gate the causes and groundworks of the conceptual fashion coming into existence. Conceptual art began in late 1691, and its starting point was a break of aesthetics and the abstraction of modernism and the replacement of the priority of concept over form. The result of this study shows that conceptualism in fashion often includes two main trends: 1. Ideas from political, economic, social, biological, and identity crises 2. Ideas resulting from Postmodernism and Poststructuralism, which emerged in conceptual clothing in an anarchist fashion.

    Keywords: Conceptual Art, Conceptual clothing, Conceptual fashion, postmodernism